Aanrader!
Château Saint-Jean d’Aumières “L’Alchimiste” Terrasses du Larzac 75 cl - Frankrijk
OverzichtZone: Terrasses du Larzac Terroir: Goed gedraineerd hellend kleiachtige-kalksteen/mergel terrein dat gedeeltelijk bedekt is met zandsteen kasseien.
Druivensoort: 45% Syrah, 40% Grenache noir en 15% Carignan Oogst:
Geheel manueel Rendement: Maximaal 45 hl / ha
Alcohol-%: 14½ % Afsluiting: Kurk
Vianney Castan; de achterkleinzoon van Joseph Castan (in 1907 in Lansargues gevestigd), kocht in 2012 Château Saint-Jean d’Aumières te Gignac, een domein van 50 hectare, waarvan 35 hectare wijngaarden. Hiermee kan Vianney zijn regionale wortels bevestigen : "Het is een thuiskomst van de familie, zegt hij. "Mijn overgrootvader én mijn grootvader waren wijnboer. Ik had altijd in gedachten terug te gaan naar hun land en te werken op mijn eigen wijngaard. " De wijngaard ligt deels op het productiegebied van de Terrasses du Larzac, door menig wijnschrijver genoemd als dé wijnregio in Frankrijk voor grootse rode wijnen.
Om de appellatie te verkrijgen moet de wijn gemaakt zijn van minimaal 3 druivensoorten van de toegestane 5 aangeplante: Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan en Cinsault. Zo niet, moet de wijn worden gedeclareerd als Pays d’Oc.
DE WIJN: De druiven worden geheel handmatig geoogst. De Carignan wordt gevinifieerd door middel van koolzuurmaceratie om maximale aromatische expressie te verkrijgen. De andere rassen worden apart gevinifieerd; de vergisting duurt maar liefst drie weken bij een temperatuur van 25 tot 30 ° C. Eén derde van de wijn rijpt in nieuwe eiken vaten gedurende 10 maanden
WIJNOMSCHRIJVING LANG: Donkere, diepe, robijnrode kleur met prachtig glanzende reflecties. In de neus vanille, brioche, kokos en rood, gekonfijt fruit. In de smaak marmelade, braam, zwarte bessen, zoethout en licht menthol. Zachte, rijke tannines en een lange afdronk.
WIJN / SPIJSCOMBINATIES: Super met een mooi stuk vlees gebakken of gegrild: Côte a l’Os, rib-eye, steak. Maar ook bij een mooi stuk kaas.
Achtergrondinformatie Terrasses du Larzac
Terrasses du Larzac is een Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) binnen de Coteaux du Languedoc in ZuidFrankrijk. De appellatie bestaat sinds 2005 voor uitsluitend rode wijnen gemaakt van Syrah, Grenache en Mourvèdre druiven, met de aanvaardbare toevoegingen van Cinsault en Carignan. Ze worden geteeld in een aantal van de hoogste wijngaarden van de Coteaux du Languedoc op de hellingen van de Cevennen.
De appellation omvat St-Saturnin (door Jancis Robinson genoemd als, "een van de meest spannende van de genoemde crus binnen de Coteaux du Languedoc appellation waaronder delen van St-Guiraud, Jonquières en Arboras" en Montpeyroux (door Robinson aangehaald als, "de hoogste genoemd cru binnen de Coteaux du Languedoc in Zuid-Frankrijk en, met het nabijgelegen Pic-St-Loup, de meest opwindende")
De regio Terrasses du Larzac omvat de dorpen van Aniane en Jonquières, Hérault, Mas de Daumas Gassac en Mas Jullien. Eén van de meest recente appellations Frankrijk (2005) overlapt in delen die van Roquefort, Frankrijk's oudste en 's werelds eerste benaming (1925) voor een AOC voor de productie van Roquefort kazen (schapenkaas)
PRODUKTIE EISEN
Druiven alleen komen van percelen geïdentificeerd door de producenten en door de INAO -Van de 168 regionale gemeenten, kan 32 Terrasses du Larzac wijn te produceren.
De appelatie is alleen voor rode wijnen.
Wijn moet gemaakt zijn van minimaal 3 druivensoorten van de 5 aangeplante: Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan en Cinsault
Minimaal alcohol-% van 12%
Maximale opbrengst 45 hectoliter per hectare.
Wijnstokken moeten worden geplant op 4000 planten per hectare
Maximale afstand tussen de rijen van 2,50 meter
Kort gesnoeid met niet meer dan tien nieuwe scheuten per plant
Minimale leeftijd van de stokken is 5 jaar